Povratak

Mladoj tigrici raste slabo i rijetko perje koje otpada | PBFD - virusna bolest perja i kljuna

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Kupio sam mladu tigricu i dok je bila mlada imala je baby perje na krilima i oko vrata i na glavi. Kod mene je više 6 mjeseci, baby perje na glavi i oko vrata se izgubilo, ali perje koje je poraslo je slabo i često zna da joj otpadne i da bude retko. Baby perje na sredini od krilima je ostalo do dan danas. Šta da radim? Dajem joj vitamine, aminokiseline, minerale i šta još ne, reodvno sam čisto kavez zbog parazita ili nešto slično, ali do sada ništa nije urodilo plodom. Papiga je inače zdrava, vesela, leti po sobi i inače odaje odraz potpuno zdrave papige s obzirom na ponašanje, osim izgleda. Šta može da joj bude i kako da joj pomognem? Hvala, Zoran

O: U ovom slučaju može se raditi o PBFD-u (Psittacine beak and feather disease) ili virusnoj bolesti perja i kljuna. Uzročnik ove bolesti je circovirus, koji napada i ubija stanice perja i kljuna, ruši cijeli imuni sistem ptice i omogućava naseljevanje patogenih bakterija, koje tada još više pogoršaju zdravstveno stanje. Obolijevaju mlade ptice, uglavnom do dvije godine starosti. Ptice koje su kronično oboljele od ove bolesti, vrlo su podložne razvoju drugih bolesti. Perje kod bolesnih ptica gubi normalan izgled (djeluje raščupano) i dosta ispada te su ptice ogoljele, s vrlo deformiranim kljunom, gube apetit, javlja se proljev i povraćanje.

Nažalost, većina oboljelih ptica ugiba, nakon par mjeseci ili prije. Jedini lijek je potpora ptici putem prehrane, odnosno dodavanja vitamina, minerala i probiotika. Bolest, odnosno uzročnik se širi inhalacijom ili udisanjem prašine iz krletke.

Naravno, ovo su samo pretpostavke mogućih uzroka zbog kojih bi došlo do promjenjenog izgleda perja papigice.

Vi, za sada, trebate poboljšati prehranu papigice navedenim dodacima (vitamini, minerali, probiotik), te davati ptici ribane mrkvice i tvrdo kuhano jaje (usitnjeno). Ujutro tigricu treba prskati s vodom (flaširanom, bez klora) kako biste je potakli da uređuje svoje perje trljanjem kljuna preko lojne žljezde na trtici, a potom po perju, čime se dobiva uredan i sjajan izgled perja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr